חילוף חומרים

חילוף חומרים (מטבוליזם בלטינית) הוא מושג המתאר את קצב פירוק תוצרי המזון שאנו אוכלים (בכלל זה גם שומן שנאגר בגוף ופחמימות זמינות) , והפיכתם לאנרגיה זמינה עבור תהליכים בגוף (הובלת חמצן וסוכר לתאים , בניה של תאים חדשים, ועוד..).

אם נגביל את הגוף שלנו למכונית, אפשר לתאר את חילוף החומרים כמידת שריפת הדלק לקילומטר. בן אדם שקצב חילוף החומרים שלו מהיר הוא כמו מכונית ש"שותה דלק" , ולכן הוא יצטרך יותר דלק, כלומר מזון , לפעילות היום יומית שלו.

אכן נראה שבן אדם שאינו פועל ביעילות שורף יותר קלוריות, ועובדה זו נכונה לתקופות בעבר שם האוכל לא היה זמין, והיה חשוב לנצל כל מזון ביעילות. אך אנחנו חיים בתקופת השפע ולכן עלינו לשאוף להיות לא יעילים ולהגדיל את חילוף החומרים ככל שניתן.

חשוב לדעת שרוב צריכת הקלוריות שלנו במהלך היום יום נועדה לספק את האנרגיה לגוף בזמן מנוחה ולא לפעילות גופנית.

מה מקטין את חילוף החומרים?

צום – צום או אי אכילה למשך זמן , מאותת לגוף שיש סכנה בהגעה סדירה של המזון ומוריד מיד את המטבוליזם.

דיאטת כאסח – על אותו משקל גם היא תורמת לירידת קצב חילוף החומרים.

אכילה מרובה – אכילה בכמות קלורית גבוהה משמעותית מהכמות הנצרכת גם היא מקטינה את המטבוליזם.

איך להגדיל את קצת חילוף החומרים?

העצה החשובה ביותר היא לאכול הרבה ארוחות קטנות.

אכלו כל 3 – 4 שעות ובמנות קטנות (300-400 קלוריות). אכילה כזו מרגילה את הגוף להגעה סדירה של מזון ומאותת לו שאפשר להגדיל את הצריכה.

תהליך העיכול בעצמו דורש קלוריות וככל שמספר הפעמים שאוכלים עולה כך גם צריכת הקלוריות היומית.

להבדיל – אכילת ארוחה אחת ביום גדולה גורמת לאכילה מופרזת ושריפה של שרירים במקום סוכר, ולצבירה של שומן בעיקר באיזור הכרס.

הגדילו את מסת השרירים באמצעות הרמת משקולות

מכיוון שרוב שריפת הקלוריות נעשית בזמן מנוחה, ולאור העובדה ששרירים צורכים הרבה אנרגיה לצורך תחזוקם, ככל שכמות השריר בגוף עולה,

כך גם שריפת הקלוריות בזמן מנוחה , מה שמגדיל את קצב תהליך המטבוליזם.

שתייה מרובה

מחקרים בגרמניה הראו שאנשים ששתו 2-3 כוסות נוספות ביום הגדילו את קצת חילוף החומרים שלהם בשליש.

החוקרים קשרו זאת לעובדה שמים הם מרכיב חיוני בתהליך חילוף החומרים.

מאמרים נוספים

מיתוסים בנושא אכילה - בלוג אוכל

מיתוסים בנושא אכילה

אסור לשתות בזמן ארוחה לא נכון: האוכל מורכב מאחוזים גבוהים של נוזלים. אין בסיס מדעי…

לקריאה >>

גזים וכאבי בטן - בלוג אוכל

גזים וכאבי בטן

ישנם מזונות שעלולים לגרום לגזים: כל סוגי הכרוב והכרובית וברוקולי פלפלים מכל הצבעים ומכל המינים…

לקריאה >>

עצירות - בלוג אוכל

עצירות

עצירות מוגדרת כהפרעה בפינוי מערכת העיכול מהמעיים, ומתבטאת ביציאות קשות וכואבות. התדירות היא גורם משני…

לקריאה >>

תזונה לחולי סכרת - בלוג אוכל

תזונה לחולי סכרת

העצה החשובה ביותר מבחינה תזונתית לחולי סכרת היא לאכול מספר ארוחות קטנות , כחמש שש,…

לקריאה >>

 ↑